A közvetítők szerepe

Sokhelyütt olvashatjuk, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája hagy némi kívánnivalót maga után, hogy az átlagember nem képes megalapozott pénzügyi, befektetési vagy hitelválasztási döntéseket hozni. Ezzel az állítással egyrészről nehéz lenne vitatkozni, ugyanakkor érdemes feltenni a kérdést, hogy célja-e mindenkinek a pénzügyi szakértővé válás vagy jogos igényként vetődik fel a hozzáértő segítség keresése (hiszen az alapvető döntések meghozatalához szükséges ismereteket az iskolákban nem oktatják).

A Pénzszerző.hu készítői értelemszerűen azt a nézetet vallják, hogy a szakszerű segítség közbeiktatásával kezelhetővé válik a banki, biztosítási és befektetési ajánlatok tengere, így a megoldást keresőknek mindössze annyit kell tenniük, hogy rátalálnak arra a személyre (vagy cégre) akiben megbíznak. Pénzügyi kérdésekről lévén szó, ez korántsem egyszerű, ezért is jött létre oldalunk! Gondoljunk csak bele, mennyivel célravezetőbb, ha proaktívan az ügyfél kezdi el keresni a számára megfelelő tanácsadót és nem az ügynökök kopogtatnak az ajtaján termékeikkel. A választás mindig az ügyfélé, ezt a folyamatot igyekszik a Pénzszerző.hu jelentősen megkönnyíteni, hogy minden látogatónk professzionális segítséget kaphasson, ha igényli.

Milyen ügynökök vannak?

A közvetítőknek alapvetően két típusát különböztetjük meg: az A-típusú ügynök a pénzügyi intézmény javára, nevében, felelősségére és kockázatára folytatja tevékenységét, és a pénzügyi intézménnyel kötött megbízási szerződés alapján jogosult szerződést is kötni a hitelfelvevővel, aki ilyen módon nem is kerül közvetlenül kapcsolatba a hitelnyújtóval.

Ezzel szemben az B-típusú ügynök csak elősegíti a hitelügylet létrejöttét, de pénzt nem vehet át, és nem is kezelhet, a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalhat.

Az első típusba tartozó ügynök csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyével működhet, a második típust pedig a pénzügyi intézmény köteles bejelenteni a PSZÁF-hoz, az együttműködési megállapodás megkötését követő 2 napon belül. (A PSZÁF-engedélyszámmal kapcsolatos tudnivalókról a "Fontos tudnivalók" rovatban tájékozódhat.)

A közvetítők munkájukért cserébe jutalékot kapnak, melyet általában a pénzügyi intézmény fizet nekik, az ügyfél így a legtöbb esetben az elszámolásból semmit sem vesz észe. Fontos, hogy mielőtt bármilyen üzletet kötne, mindig informálódjon arról, Önnek kivel szemben milyen fizetési kötelezettsége keletkezik!

Független-e az ügynök?

Sokszor találkozhatunk hirdetésekben a "független" hívószóval, érdemes azonban egy pillanatra elgondolkodni, mikor is tud (illetve akar) egy közvetítő valóban független tanácsot nyújtani. Sokan vallják függetlennek magukat egyszerűen azért, mert több pénzintézettel állnak kapcsolatban, azonban nagyon gyakori, hogy egy-egy problémára a kizárólagosságot kikötő szerződések miatt csak egy konkrét megoldást tudnak nyújtani. (Leegyszerűsítve mindez azt jelenti, hogy közvetítheti valaki az OTP lakáshitelét, a CIB személyi kölcsönét és a Generali biztosításait, attól még nem lesz független, hiszen egy lakáshiteles ügyfél számára nem a piacon lévő számos ajánlat közül választ, hanem csak egyféle megoldást tud nyújtani.)

A Pénzszerző.hu-n mindazonáltal azon pénzintézetek számából következtetünk a függetlenségre, melyekkel az ügynök közvetítői kapcsolatban van. A fentiek miatt ez ugyan módszertanilag kifogásolható, a gyakorlatban azonban megfelelő indikációt adhat, felhasználóinknak pedig mindenkor lehetőségük lesz jelezni felénk, ha valamelyik közvetítő esetében furcsa, az adatlap által közöltekkel össze nem egyeztethető aktivitást tapasztalnak. (A függetlenség meghatározásáról részletesebben a "Fontos tudnivalók" rovatban tájékozódhat.)


A Pénzszerző.hu portált üzemeltető JS-InterTop Kft. nem végez közvetítői tevékenységet és semmilyen közvetítő cégben nem rendelkezik érdekeltséggel. Célunk, hogy a közvetítők számára egyenlő feltételeket biztosítva segítsük az ügyfelek és a pénzügyi szolgáltatók egymásra találását.

Társkereső oldalak