Fontos tudnivalók

Mi is az a PSZÁF-engedélyszám?

A korábbiakban, "A közvetítők szerepe" rovatban említettek alapján megkülönböztetünk A és B-típusú ügynököket, melyek közül az első kategória tartozik az engedélyköteles körbe (hiszen ők köthetnek önállóan is üzletet). Ennek megfelelően oldalunkon a keresések, szűrések alkalmazásánál abban az esetben kapcsolja be a "Csak PSZÁF-engedéllyel rendelkező közvetítők" funkciót, amennyiben csak és kizárólag olyan A-típusú ügynököket keres, akiket a felügyelet honlapján is le tud ellenőrizni.

Sokak esetében felmerülhet igényként, hogy olyan közvetítőt keressenek, aki meg is kötheti az ügyletet, amennyiben azonban ez nem prioritás, akkor az engedélyszámra történő szűrés nem szükséges. Fontos kiemelni, hogy a B-típusú ügynöki tevékenység (tehát a felek összehozása) nem igényel engedélyeztetést, így nem minősíthetünk egy közvetítőt azáltal, hogy rendelkezik-e PSZÁF engedélyszámmal. Az alapvető különbség tehát abban összegezhető, hogy egy A-típusú ügynök esetében az ügyfél csak a közvetítővel találkozik, aki egyben meg is tudja kötni a szerződést, míg a B-típusú ügynök a megfelelő megoldás megtalálása utána összehozza az ügyfelet a választott pénzintézet képviselőjével. A szűrést mindezen ismeretek birtokában célszerű elvégezni.

Kit minősítünk függetlennek?

A Pénzszerő.hu oldalon a keresőkben megjelenik a "Csak független közvetítők" funkció, melynek bekapcsolásával azt szeretnénk elérni, hogy egy adott probléma megoldására a keresés eredményeként megjelenő közvetítők lehetőleg több pénzintézet ajánlata közül válasszák ki, melyik lehet a legmegfelelőbb ügyfelüknek.

A keresők úgy lettek kialakítva, hogy minden olyan közvetítőt függetlennek minősítenek, aki legalább négy pénzintézettel kapcsolatban áll. "A közvetítők szerepe" rovatban leírtak fényében persze ezzel a szűréssel sem mehetünk biztosra, ezért fokozottan kérünk minden felhasználónkat, hogy tapasztalataikat osszák meg velünk az info@penzszerzo.hu címen, amennyiben bármi furcsát tapasztalnak. Segítsünk egymásnak, hogy tényleg ne végződjön csalódással a segítségkérés!

Jogi lehetőségek

Tapasztalatok szerint elsősorban a B-típusú ügynökökkel kapcsolatban lehet probléma, mielőtt azonban hibás következtetést vonnánk le, meg kell jegyezni, hogy belőlük jóval több van, mint az A-típusúakból. A számosságbeli eltérésen kívül az is hozzájárulhat a fentiekhez, hogy a B-típusú közvetítőkről nem áll rendelkezésre olyan áttekinthető nyilvántartás, mint A-típusú társaikról. Amennyiben felhasználóinknak bárkivel kapcsolatban kedvezőtlen tapasztalatuk van, úgy érzik, hogy becsapták őket, kérjük, jelezzék ezt egyrészt felénk, másrészt ne habozzanak jelenteni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF)!

Érdemes még tudni, hogy a 2005. július 1-jén hatályba lépett módosítással a Hitelintézeti törvényben rögzítésre került, hogy hirdetést ügynök azzal a megkötéssel tehet közzé, hogy a hirdetésben meg kell jelölnie azt a pénzügyi intézményt, amelynek ügynökeként a hitelközvetítést végzi. Következésképpen akár engedéllyel bíró, önállóan tevékenykedő hitelközvetítő, akár csak bejelentésre kötelezett hitelközvetítő, hirdetésében fel kell tüntetnie azt a pénzügyi intézményt, amelynek hiteltermékeit közvetíti. Aki nem így jár el, jogsértést követ el.


A Pénzszerző.hu portált üzemeltető JS-InterTop Kft. nem végez közvetítői tevékenységet és semmilyen közvetítő cégben nem rendelkezik érdekeltséggel. Célunk, hogy a közvetítők számára egyenlő feltételeket biztosítva segítsük az ügyfelek és a pénzügyi szolgáltatók egymásra találását.

Társkereső oldalak