A gépészmérnöki szak talán az egyik legsokrétűbb mind közül. Ennek az az oka, hogy gépészként rengeteg helyre lehet elmenni dolgozni és tanulni. Lehet akár élelmiszeriparban, vegyipariban, vagy járműiparban dolgozni – és mindenhol magas fizetés jár a nagy felelősség mellé.

Hol lehet dolgozni gépészként? Íme, néhány tipp azoknak, akik pályaválasztás előtt állnak!

Autógyárak

Egy autógyárban mindig sokrétű a munka. Arról kell gondoskodni, hogy az autógyártás ne álljon meg. Mindenkinek a posztján és helyén legyen valaki, aki a megfelelő szakértelemmel ellátja a feladatokat – még akkor is, ha egyébként a legtöbb munkát beprogramozott robotok végzik.

Vegyipar

Vegyipari gépeket, berendezéseket gyártani, melyek nem korrodálnak, maródnak szét egy adott lúgtól – ez az igazán kemény mérnöki feladat! A vegyészeti berendezések gyártása külön feladatot igényel, mivel ott humánbiológiai károk is keletkezhetnek, ha valaki elront valamit.

Élelmiszeripar

Olyan márkáknál dolgozni, mint például a Pick – ez az igazán vonzó, nemde? Világszínvonalú munka és termelés, együttműködve akár biotechnológusokkal is. Itt az ízvilág, és az élelmiszeripari megfelelőség egyaránt fontos, elengedhetetlen része a munkának.

Mérnöki tervezőirodák

Egy tervezőirodában mindig szükség van arra, hogy széleskörű látással rendelkező emberek vigyék végig a projekteket. Itt inkább ülős jellegű a munka, nem kell szerszámokkal, gépekkel dolgozni, mint sok helyen máshol. Ennek köszönhetően mérnökként igazán jó dolgunk lehet abban az esetben, ha szeretjük a tervező munkákat – itt nem kell majd amiatt aggódni, hogy terepmunka várna ránk. Sokan ezt szeretik a legjobban, azok, akik elméleti beállítottságúak.