Kreatin

A kreatin egy nitrogéntartalmú szerves sav, amely természetesen megtalálható az emberi testben. Az étrendkiegészítő formájában történő fogyasztása lehetővé teszi a test számára a kreatin kiegészítését. A leggyakoribb forma a kreatin-monohidrát, amely magas koncentrációban tartalmazza a kreatint.

Pozitív hatás

A kreatin étrendkiegészítők számos pozitív hatással lehetnek az emberi szervezetre. A kreatin fokozza az adenozin-trifoszfát (ATP) szintjét, ami az energiaforrás a sejtekben. Ezáltal növelheti az erőteljes és intenzív fizikai teljesítményt, amely előnyös lehet sportolóknak és testépítőknek. A kreatin továbbá támogathatja az izomtömeg növekedését, az izomregenerációt, és csökkentheti az izomláz és fáradtság érzését.

Napi bevitel

A kreatin étrendkiegészítők hatékonyságának eléréséhez fontos betartani az ajánlott napi adagot. Általában javasolt az ún. feltöltési fázis, amely során a kreatin adagolása magasabb (kb. 20-25 gramm naponta) az első 5-7 napban. Ezután a fenntartási fázis következik, ahol az adagot csökkentik (kb. 3-5 gramm naponta). Fontos azonban megjegyezni, hogy a konkrét adagolás és a ciklus hossza lehet egyénenként változó, és a termék csomagolásán található utasításokat célszerű betartani.

Kinek hasznos

A kreatin étrendkiegészítők elsősorban azoknak hasznosak, akik intenzív fizikai teljesítményt igénylő sportágakat űznek, mint például a súlyemelés, sprint vagy más robbanékonyságot igénylő sportok. Emellett a kreatin étrendkiegészítők hasznosak lehetnek azoknak, akik szeretnének több izomtömeget, erőt és teljesítményt elérni a testmozgás során.

Fontos megjegyzés

Kreatin fogyasztása előtt mindig ajánlott konzultálni orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, különösen, ha valamilyen egészségügyi problémával rendelkezünk vagy gyógyszeres kezelés alatt állunk.