A CNC gépek hatékony és hibamentes működése rendkívül fontos abban az esetben, ha azokat rendszeresen, állandóan használjuk ipari termelésre. Ennek az az oka, hogy a gyártásban nem történhet leállás: ez azzal járhat, hogy nem képes a cég a partnerei felé időben teljesíteni a követeléseket.

Milyen gyorsan lehet egy ilyen gépet megjavítani?

Ez mindig teljes mértékben attól függ, hogy milyen a meghibásodás jellege. Melyik tengely nem működik? Egyáltalán tengelymeghibásodás történt – vagy a központi elektronika romlott el?

Beláthatjuk, hogy hatalmas felelősség ipari elektronika javítással foglalkozni. Egyrészt azért, mert drága berendezésekről van szó, másrészt azért, mert hatalmas kiesése lehet egy cégnek, ipari vállalatnak, ha nem lesz időben megjavítva a gép.

Milyen jellegű hibák fordulhatnak elő?

Sokféle különböző hiba fordulhat elő. Ilyen például a hajtómű, tengely hibája, vagy akár a szíjtárcsa javítása is. De a központi vezérlőberendezés is meghibásodhat: általában ez a legnehezebben javítható minden felmerülő probléma közül, és a legdrágább is.

Hogyan dolgozik egy javító szakember?

Egy ilyen javításokkal foglalkozó szaki mindig máshogy dolgozik. Vannak emberek, akik úgy, hogy a saját műhelyükben végzik a javításokat, és vannak olyan emberek is, akik helyszínre mennek ki, és ott próbálnak meg dolgozni.

Bizonyos esetekben másképp nem is megoldható: ez pedig annak köszönhető, hogy a gép túl nagy ahhoz, hogy könnyedén, és biztonságosan lehessen mozgatni.

Mindig nagyon fontos a megfelelő diagnosztika és szerviz, e nélkül nem lehet sikeres egy javítási projekt.